A 9 legjobb élelmiszer ráncok ellen

A megfelelő élelmiszerek fogyasztása nem csak immunrendszerünk normál működéséhez, hanem bőrünk fiatalságának megőrzéséhez is hozzájárul!

Vajon, Ön mennyi olyan élelmiszert fogyaszt, melyek bőrének is jót tesznek? Illetve tudja-e, hogy melyik élelmiszereket érdemes a leginkább fogyasztani, ha meg szeretné őrizni bőre fiatalos kinézetét? Íme a lista: a 9 legjobb élelmiszer ráncok ellen!

 

1. A kicsi, de annál hatékonyabb ÁFONYA

Nem csak a látásra van jó hatással és az agy vérellátását javítja, hanem ránctalanít és feszessé teszi a bőrt. Flavonoidokat, A-, C-, E-vitamint tartalmaznak, amelyek antioxidánsként kötik meg a szabadgyököket. A stresszes életmód, az UV-sugárzás következtében sok szabadgyök keletkezik szervezetünkben, melyek az ép sejteket megtámadják. Egyen egy maroknyi áfonyát minden nap! Ha egész évben szeretné élvezni az áfonya jótékony hatását, akkor szárítsa ki a bogyókat! Vízbe téve pár óra után megszívják magukat és olyan lesz a formájuk, mint a friss gyümölcsnek.

 

2. A DIÓ, melytől nem fog elhízni!

A dió, kesudió, mandula, földimogyoró, brazil dió csodálatos hatással vannak a bőrre. Nem kell attól tartanunk, hogy elhízunk tőlük, hiszen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek elégetni a telített zsírsavakat. Emellett csökkentik a koleszterinszintet, selymessé teszik a bőrt, és fényessé varázsolják a hajat. A dió kiváló E-vitamin és szelén forrás, mely rugalmasabbá teszi a bőrt és lassítja annak öregedését. A legtöbb szelén a brazil dióban található. Már egy darab dió is tartalmazza a naponta ajánlott mennyiséget. Vigyázzon, ne adagolja túl, mert a túl magas szelénbevitel nem előnyös a szervezet számára!

 

3. AVOKÁDÓ, ami kívülről és belülről egyaránt hatásos.

Sok vitamint és telítetlen zsírsavat tartalmaz, melyek puhítják és kisimítják a bőrt. Pakolásként nyomja szét az avokádó húsát, adja hozzá egy fél citrom levét és egy kanál mézet! Keverje össze és vigye fel a bőrére! Hagyja a bőrön 20 percig, majd langyos vízzel óvatosan öblítse le a maszkot!

 

4. SZAMÓCA, ami több C-vitamint tartalmaz a narancsnál!

A C-vitamin erősíti a vérereket, semlegesíti a szabadgyököket és megerősíti a sejtfalakat is. C-vitamin kell a kollagén képződéséhez, amely a bőrünk alapvető alkotóeleme, ez adja a bőr rugalmasságát, mivel megköti a nedvességet. A kollagén rostok legnagyobb ellensége a napsugárzás. Ne feledkezzen meg a C-vitaminról, ha erős napsugárzásnak teszi ki bőrét! Mivel szamóca nincs minden évszakban megfelelőek helyette például a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, vagy a kelkáposzta is.

 

5. SÁRGADINNYE, az igazi hidratációs bomba!

A sárgadinnye rengeteg vizet tartalmaz, így növeli bőre hidratáltságát, aminek köszönhetően a bőrön kevésbé alakulnak ki a ráncok. Emellett gazdag C-vitaminban és béta-karotinban is. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az energia folyamatosan szabadul fel belőle, így a cukorszint nem változik. Fogyassza diéta alatt is bátran, akár napi háromszor!

 

6. Ragyogó bőr NAPRAFORGÓMAGOKKAL.

Rágcsáljon napraforgómagokat, melyeknek gazdag E-vitamin forrása megköti a szabadgyököket! A nőknek minimum 3 milligramm E-vitamint lenne szükséges bevinniük naponta. Egy marék mag körülbelül háromszor ennyit biztosít számunkra. A magok magas B3-vitamin tartalma megőrzi a bőr jó állapotát, és nem utolsó sorban jó hatással van idegeinkre is. Szórja a salátához, vagy egye kicsírázott állapotban!

 

7. PAPRIKA, a gazdag C-vitaminforrás.

Mindegy milyen színű paprikát választ, mindben sok a C-vitamin és a béta-karotin. A béta-karotin támogatja az új sejtek képződését, kisimítja és regenerálja a bőr legfelsőbb rétegét, és védelmet nyújt a napsugárzással szemben. A béta-karotinból a szervezetünk A-vitamint hoz létre, amely felveszi a harcot az öregségi foltok ellen is. Külsőleg alkalmazva a ráncok és a pattanások hatásos ellenszere. A pirospaprika kilencszer annyi béta-karotint és kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a zöld. A paprika helyett ehetünk répát, barackot, vagy bármilyen sárga színű gyümölcsöt is.

 

8. SPENÓT, a kiváló ránctalanító.

Bár olyan erősek valószínűleg nem leszünk tőle, mint Popeye, a spenót nagyon hasznos élelmiszer ráncok ellen! A spenótlevelek rengeteg luteint tartalmaznak. A lutein a karotinoidok családjába tartozik és hatékonyan véd a káros ultraibolya sugárzással szemben. A karotinoidok nem csak a szem betegségeit előzik meg, hanem a bőr betegségeivel és a ráncokkal is könnyen felveszik a versenyt. A spenót vassal látja el a szervezetet, amely szükséges a vörös festékanyag, a hemoglobin termelődéséhez. Ettől lesz üde, egészséges a bőr. Adja hozzá a spenótleveleket a salátájához, vagy kóstolja meg főzelékben, levesben!

 

9. LAZAC, mert az omega-3 elengedhetetlen!

A lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, így bőre sokkal fiatalabbnak fog kinézni, ha rendszeresen szerepel étrendjében. Az omega-3 zsírsavak a sejtek jelentős építőanyagai, szabályozzák az anyagok be- és kiáramlását a sejtekből és formázzák a bőr szerkezetét. A lazacon kívül megtalálja az omega-3 zsírsavakat a heringben, a szardíniában, a tonhalban és a makrélában is. A lazacot gyorsan el lehet készíteni. Csepegtesse le citrommal, fűszerezze, szórja meg szárított citromhéjjal, kaporral és süsse meg serpenyőben!

 

Tehát ez a 9 élelmiszer ráncok ellen igazán hatásos, de persze a immunrendszerünk megfelelő működésében is nagy szerepük van. Sok más élelmiszert is fogyaszthatunk (fogyasztanunk is kell!), illetve megfelelő mennyiségű folyadékot inni, ha ki szeretnénk csattani az egészségtől! Még több tanácsért kövess minket Facebook oldalunkon!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.